Kreeft, kruidenboter, focaccia

24 december 2017 kreeft op BGE met een Italiaanse kruidenboter en focaccia

Nog nooit verse kreeft gemaakt. In Hanos is de kreeft 600/800 in reclame. 17Euro excl. 21% btw. Vandaag 3 verse kreeftjes gekocht om deze avond te bereiden. Moet op de BGE gebeuren. Evelien en Bart thuis. Bomma en bompa vragen we er natuurlijk bij.

Even googelen op WWW om de meest geschikte bereiding te vinden. Ik geef ze hieronder allemaal weer. Maar heb toch gekozen voor de bereiding van de Delhaize. Ik ben dan ook daar de ingrediënten voor de boter gaan halen… 

Maar wat erbij? Idee van Evelien: focaccia brood.

Ik zocht naar een website om het brood zelf te bakken…maar waarom zou ik eerst niet bij de Hanos gaan kijken…inderdaad, 3 soorten focaccia brood gevonden: met basilicum, met zongedroogde tomaten en met olijven…ja 5 broodjes in de kar…

Boodschappenlijstje

Gegrilde geconserveerde rode paprika (grote pot). De Italiaanse dipkruiden en dan een pesto picante van paprika. Alles goed fijn met het grote koksmes, 2 pakjes gezouten (had ik dus niet zelf gezouten) boter en alles mooi onder elkaar gedaan in een potje…Er zal nog wel wat over zijn…en inderdaad op kerstmis avond werd er nog wat diepvriesbrood uit de Hanos afgebakken met hierop de opgewarmde boter…overheerlijk!

Ik heb de kreeft gekookt in een court bouillon. Dat hoefde niet…maar…het zal zeker wel wat aan de smaak gedaan hebben. 7 minuten/500 gr kreeft is ongeveer de tijd voor het koken van de kreeft.

Kreeft doorsnijden na de grote messen ervan los getrokken te hebben en deze ingekapt te hebben… barbecue op 200°C…je kan gerust op 150°C beginnen op open vuur. Met de open zijde naar onder. Vergeet de vuurkruiden niet en herhaaldelijk strooien…het geeft de ongelooflijk lekkere smaak aan de kreeft. Na een 4 tal minuten omdraaien en dan onmiddellijk de boter erop. Goed dik insmeren…moet snel gaan…het vuur wakkert aan…onmiddellijk erna het deksel toe en nog zo’n 5 minuten verder bakken. Vlug eruit… op de borden…vers gesneden brood uit de oven…nog wat opgewarmde boter in een potje op tafel en smullen maar…

Geen angst hebben om de kreeft ietjes langer te laten grillen. De grilsmaak was subliem. Nooit eerder iets lekkerder gegeten. Bart kon er niet over zwijgen. Ook Bomma en Bompa hebben gesmekt en gesmuld. Dit maak ik volgende week opnieuw als voorgerechtje. Dit moeten Liesje en Richmo ook eens proeven.

Ben dus wederom een ervaring rijker.

Het snijden van de kreeft na het koken…wacht gerust even tot ze wat afgekoeld is vooraleer door te snijden. Dit kan gerust voor het plaatsen op de barbecue. Dus je kan de kreeften zonder smaak of kwaliteit in te boeten ruim voor de maaltijd voorbereiden.

Quote

“zalig, nooit eerder iets lekkerder gegeten”

Links

de toplink !

http://www.biggreenegg.eu/be_nl/inspiration/halve-kreeft-van-de-big-green-egg-met-ijzerkruidolie-en-venkel/
http://www.kookse.tv/recept/oosterscheldekreeft-van-de-biggreenegg-bbq/
http://www.hap-en-tap.be/mijn-kerstmenu-op-de-plancha-van-cuisinart/
http://www.smulweb.nl/recepten/910218/Gegrilde-kreeft-met-kruidenboter
http://www.smulweb.nl/recepten/910218/Gegrilde-kreeft-met-kruidenboter

en mocht ik het brood zelf gebakken hebben:
https://www.libelle-lekker.be/bekijk-recept/11350/focaccia-met-gedroogde-tomaten-en-olijven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s