Kalkoen op BGE, gevuld

Gevulde kalkoen | Big Green Egg |  Italiaanse boeren worst | salie | pancetta | bleekselder | ui | knoflook | wortel | prei | rozijnen | groene appel | citroen | peterselie | tijm | kippenbouillon | brooddeeg | sinaasappel.

Naar jaarlijkse traditie wordt er tijdens de eindejaarsfeesten sowieso gevulde kalkoen gegeten. De ene keer eens lekkerder dan de andere keer…maar deze versie van Big Green Egg is overheerlijk.

Boodschappenlijstje

Ik bestelde 2 kalkoenen van elk 2,4 kg.

Mijn commentaar, ervaringen en tips

De kerntemperatuur goed opvolgen ! en regelmatig dubbel checken met een steekthermometer want mijn ervaring is dat de thermometer voor opmeten van de kerntemperatuur kan driften en volgens mij ligt het niet aan de thermometer. Bij het omdraaien van de kalkoen met de borst naar boven zakte de temperatuur plots 10 °C terug. Het vlees moet juist niet van het bot vallen: 75°C is ideaal. In alu-folie gedraaid en bijna 1 uur laten rusten in een verwarmde oven op 65°C.
De saus is overheerlijk…beetje gebonden met Xantana…room is zelfs overbodig.

Wij serveerden er de traditionele appeltjes in de oven en kroketjes bij. De appeltjes boren, er eerst roomboter insteken, dan bruine suiker en tot slot veenbessenconfituur…oven op 180°C en garing bewaken zodat ze niet te plat garen.

Quote

“dit overtreft de hazenrugfilet met gorgonzolasaus en appeltjes uit de oven…”

Links

https://www.biggreenegg.eu/be_nl/inspiratie/menus/traditioneel-kerstmenu-coquilles-kalkoen-en-buche-de-noel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s